Terug naar overzicht

Auto ombouwen naar lichte vracht: (voorlopig) nog fiscaal voordeel

01 juni 2023

Wilt u als particulier een auto laten ombouwen naar lichte vracht? Dan kunt u ook vandaag nog duizenden euro’s aan belastingen besparen in Vlaanderen. Hoelang dit nog mogelijk is, blijft onduidelijk. In het Waals gewest is er namelijk geen sprake meer van een fiscaal voordeel. Met andere woorden: stel uw ombouwplannen niet te lang uit.  

Hoe werkt het?

Stel: u wilt een jeep, SUV of stationwagen laten ombouwen tot lichte vracht. In de praktijk betekent dit dat we bij Peeters Mobility uw vijfzitter ombouwen tot tweezitter.

Deze eenmalige ombouwkosten kosten u 1.500 euro, exclusief btw. In ruil bespaart u duizenden euro’s aan taksen, zodat u toch met uw droomwagen de baan op kunt gaan:

  • Eenmalige belasting op de inverkeerstelling: 0 euro in plaats van ± 2.000 tot 8.000 euro
  • Jaarlijkse verkeersbelasting: maximum 148,76 euro in plaats van ± 1.000 tot 3.000 euro

Een ideale manier om een wagen uit een hogere prijsklasse of met een hoger vermogen toch binnen uw budget te doen passen.

auto ombouwen naar lichte vracht Hoe eerder u de stap zet, hoe groter het financiële voordeel aan het eind van de rit. Van zodra een lichte vracht op uw naam staat, kan dit voordeel u nadien ook niet meer worden ontnomen.

Voorbarige geruchten

De afgelopen maanden gonsde het echter van de geruchten. Zo zou het – na Wallonië – ook in Vlaanderen niet meer mogelijk zou zijn om een mooi fiscaal voordeel te genieten als u een auto laat ombouwen naar lichte vracht.

Lang verhaal kort: in Vlaanderen bestaat het fiscaal voordeel tot op de dag van vandaag nog altijd. Supergoed nieuws dus!

Wacht toch niet té lang meer

Dit betekent niet dat de Vlaamse wetgeving definitief zal achterblijven. Twijfelde u al langer om uw auto naar een lichte vracht te laten ombouwen? Hoe eerder u de stap zet, hoe groter het financiële voordeel aan het eind van de rit. Van zodra een lichte vracht op uw naam staat, kan dit voordeel u nadien ook niet meer worden ontnomen.

Van advies tot ombouwen: klop aan bij Peeters Carrosseriebouw

Wenst u uw nieuwe auto te laten ombouwen naar lichte vracht? Of bent u nog op zoek naar objectief en merkonafhankelijk advies voordat u de aankoop van een auto waagt? Bij Peeters Carrosseriebouw staan we zowel klaar met advies als met een zeer ervaren ploeg van ombouwers. Neem contact met ons op en we helpen u meteen op weg!