Terug naar overzicht

Van rijgeschiktheidsattest tot aangepaste wagen: u staat niet alleen

22 september 2023

Een fysieke handicap hoeft geen invloed te hebben op uw vermogen om te gaan waar u dat wil. Of u nu de bakker om de hoek bezoekt of u de andere kant van de wereld wenst te verkennen. Die ene aangepaste wagen perfect inrichten: daarvoor zijn wij er. Maar eerst dient u een aangepast rijbewijs en bijhorend rijgeschiktheidsattest te behalen. Hoe dat in de praktijk werkt, leest u hieronder.

Twijfel vooral niet aan uzelf

Heel wat mensen met een fysieke beperking die we aan de lijn krijgen of een bezoekje brengen aan onze toonzaal vertellen ons dat ze lang met twijfels gezeten hebben om achter het stuur van een wagen te kruipen.

Een begrijpelijke reactie, zeker wanneer u voor de eerste keer in uw leven een (aangepaste) wagen bestuurt. Net om die reden is het rijgeschiktheidscentrum CARA, onderdeel van het VIAS, in het leven geroepen. Zij beschikken over een team van experten die ervoor zorgen dat u straks een rijgeschiktheidsattest – en een stevige dosis zelfvertrouwen – op zak heeft.

In maximum 5 stappen naar uw rijgeschiktheidsattest

Hoe verloopt de weg naar een rijgeschiktheidsattest in de praktijk?

  1. Geen aangepast rijbewijs zonder een geslaagd theoretisch examen
  2. Geslaagd? Neem contact op met uw huisarts, hij of zij verwijst u door naar het CARA
  3. De artsen van het CARA onderzoeken of de medische minimumnormen op u van toepassing zijn om in aanmerking te komen voor het gewenste rijbewijs (AM, A1, A2, A, B, B+E of G)
  4. In sommige gevallen is een bijkomend neuropsychologisch onderzoek vereist, onder meer bij aandachts- of gedragsstoornissen, een verminderd inschattingsvermogen…
  5. De CARA-experten bepalen of er eventuele aanpassingen, voorwaarden of beperkingen dienen vermeld te worden op uw rijbewijs

Overal groen licht gekregen? Dan ontvangt u uw rijgeschiktheidsattest, waarmee u de nodige praktijklessen kunt aanvatten. Hiervoor stelt het CARA gratis aangepaste lesauto’s ter beschikking aan autorijscholen, zodat u helemaal kunt wennen aan deze manier van rijden.

Wenst u (verder) op de baan te gaan met een rijbewijs C, D of B bezoldigd vervoer, dan zal het CARA een technisch advies uitspreken en aan uw huisarts overhandigen. Het is dan aan de huisarts om de finale knoop door te hakken.

Helemaal gratis

Van zodra het CARA zich over u ontfermt, kunt u met al uw vragen bij hen terecht. Problemen met de administratie? Vragen over toekomstige keuringen? Zij zetten u op de juiste weg. Bovendien is dit hele traject volledig gratis voor u. 

Meer info over dit alles vindt u op www.vias.be.

Op naar die wagen volledig op uw maat

En dan zijn wij aan zet! Bij Peeters Mobility hebben we meer dan 25 jaar ervaring in het ombouwen en aanpassen van personenwagens voor mensen met een fysieke beperking. Rolstoelliften, aangepaste sturen, bodemverlagingen… Noem het op en wij brengen het voor u in orde. Van advies over de ideale wagenkeuze tot en met de financiële afhandeling.

Leer ons alvast beter kennen. U bent van harte welkom in onze toonzaal in Alken, buurgemeente van Hasselt. Of bel of mail ons met uw vragen op 011 311 250 of info@peetersgroup.be.